Saturday, April 26, 2008

Web Baru

Sekarang web baru dah boleh access. So, pelan-pelan blog sinarkeimanan.blogspot.com ni akan dipindahkan ke sana.
Ni link untuk web baru:
www.amnikhassim.com
Boleh dah access. Ada galeri gambar dan e-learning untuk upload segala nota dan pengajaran saya.
Lebih bebas dan tak terikat. Insya ALLAH. Saya akan add link sikit demi sikit. Thans to Bro Hafriz atas pertolongan beliau.

this is his blog. A very young and bright guy =) He build his own web.
http://hafriz.pemancar.org/

Friday, April 25, 2008

Tolong... Addicted!



Saya sangat suka benda ini occay!! Sangat chumil...


Saya sudah ada yang ni... =)


Yang ni belom ada.. Huhu.. Chumilnyaaa... Rasa nak cubet2...


Gambar2 dari web http://www.epochgift.com

Ada Berita Best!!

1. Paper Software Project Management dah habis. Tinggal nak marking papers.

2. Nak balik Kedah then singgah Kelantan :wink: :wink:

3. Blog ini akan bertukar ke domain baru.. Hehehe..

Wednesday, April 23, 2008

Bila Hujan Turun

Pagi tadi hujan turun,
Dalam hati juga turut hujan,
Lantai dan jalan semua basah,
Karpet dalam hati turut basah.

Hujan turun tanpa sedar,
Hujan di hati pun macam tu juga,
Tapi hujan kali ini lain macam bentuknya,
Hujan di luar di sambut penduduk bumi dengan ria,
Hujan di bahagian dalam, membawa duka.

Mungkin hati dah banjir,
Mungkin jugak hati tu dah tenggelam dalam hujan,
Mungkin hati dah hancur sebab ribut taufan kuat,
Tapi dalam hati kan? Sapa yang tahu?

Monday, April 21, 2008

Cik Wira Ku Sayang

Nak tengok pakwe saya? KBY = Khassim Bapa Yusri

Ensem KBY saya sekarang.Hehehe..


Riben kuning? Untuk apa???


Daulat Tuanku!!

What are they doing? Tukang cuci keta ke?

Ha tu dia, ha tu dia!!!

Ok Kepeng n JB.. Almost done!!


Here here.. The UMT Postgraduate Crib.. =)
(dalam hati: Nasib baik bukan Mr. Crab :P)

Ni lah sebenarnya...

Hehehe.. My love, Cik Wira KBY =)

Sunday, April 20, 2008

I Want It That Way

Dalam musim-musim exam ni, ramai student yang merungut tak cukup masa nak buat itu ini, nak buat exam nak study dan lain-lain. Lepas tu mula la nak salahkan jadual, nak salahkan pensyarah coz bagi kerja banyak menimbun-nimbun, nak salahkan kawan pasal lambat datang dicussion, nak salah org tu nak salah org ni.

Saya pon pernah melalui zaman pelajar, in fact, sekarang pon masih bergelar pelajar. Dan sehingga ke akhir usia kita akan sentiasa bergelar pelajar. Tapi apa yang membezakan antara manusia yang berjaya dengan yang kurang berjaya ialah sikap individu.

Percaya atau tidak, "I want it that way" lagu yang BSB nyanyi dolu2 tu sebenarnya boleh kita relate dengan life sebagai pelajar ni. Cuba balik pi dengaq lagu tu. Hahaha..

Kita yang akan ubah diri kita. Saya dulu merupakan antara pelajar paling kuat tidur dalam kelas (dan masih kuat tidur.. heheh.. diam2 sudah la..) sampai Cikgu Fatimah SPBT pernah ngadu kat Kak Cik n balik rumah saya kena tadah telinga kena leter dengan semua org. Mak, abah, tok, kak cik, kak teh, kak bi. Abang tak leter coz dia ada kat Sarawak. Pening2... Saya pon tak tau cemana nak explain kat depa.

Tapi berbekalkan semangat I Want It That Way, Alhamdulillah saya berjaya dapat keputusan yang membolehkan saya masuk KISAS. Saya tak ubah kat mana-mana pon, masih kuat tidoq jugak, tapi saya cuba untuk determine time yang kualiti untuk saya buat satu2 benda. Time saya study bila, so time tu mmg saya tak kan amik pot pada apa benda sekalipon yang berlaku kat sekeliling saya. Macam saya bersuluk di dalam dunia saya, menguzlahkan hati dan diri. And I can say that, with that kind of attitude, I can survive in this world.

Bukan kita amik sikap tak peduli pada alam sekeliling. Tak boleh gitew!!! Kita still cakna dengan persekitaran, tapi kita perlu amik masa untuk diri kita sendiri, duduk berseorangan berteman kan alam dan hanya ALLAH sebagai peneman dan study dan siapkan segala kerja kita. Saya memang tak leh study time prep macam kawan-kawan dulu. Time prep adalah untuk habiskan homework. Kadang-kadang saya pi keluaq sorg2 dari asrama SMKAK tu, saya panjat pokok pelam tepi umah warden dan study atas tu sampai letih. Kawan-kawan tak tau. Family tak tau. Buat apa nak tunjuk kita rajin. Biaq kita dan ALLAH ja tau kita prepare atau tak. Tu prinsip saya.

Biaq la org nak kata kita ni pemalas ka, apa ka. Kita ja yang tau kita sedia atau tak. Macam tu jugak masa SPM. Time kawan2 semua study kat prep saya dok nyembang, tapi time rehat petang-ptg tu kita pi la masuk Musolla Al Muqarrabin tu study. Sampai pukul berapa pon takpa. Masa degree pon macam tu. Tapi paling best masa 3rd year. Baru saya jumpa kawan-kawan yang sekepala dan sejenis pemikiran dengan saya. George, Val, Ana, Kong, Amy, Gee Gee and Yanti. Time buat kerja semua sama-sama buat, time huha huha semua kuar sama2 2 bijik kereta, teman George pegi bird watching, pergi hatchery Ana n Val tengok ketam diorang. Fun, really fun. But still, all of us score 3 pointer and above. Not because we are studyholic-nerdy-type person, but because we know how to handle and manage our life.

Its really "I Want It That Way" that put us in the situation we are now. We choose our destiny. Saya tak menafikan qada' dan qadar ALLAH. Tapi ALLAH dah pesan supaya kita berdoa. Insya ALLAH, DIA akan beri yang terbaik. Mungkin sekarang kita rasa cam tak best, but trust me, one day we will be very very very thankful. ALLAH yang jadikan kita, DIA tahu apa yang paling baik untuk kita.

To ALL my student, GOOD LUCK for your exam.

~Ilahi, ANTA maqsudi wa ridhaka mathlubi~

Saturday, April 19, 2008

Hati Hendak Semua Jadi

Perumpamaan yang semua orang boleh cakap kan? Saya pon kena buang procrastinate saya ni. Tapi semalam berjaya taip 2 perenggan tesis. Okla tu for the start of chapter 2 kan ;-)
Lepas tu dapat analisis coding untuk QoS performance analysis tu.

Petang ni pulak managed to marked all the lab database assignments. Fuh fuh fuh... terbakar tangan coz me"rait" paper tu dengan lajunya dan ditemani coklat Crispy yang sedap dan lagu2 Letto dan BSB. Heheheh.. Lagha2... Akhirnya markah itu di email kepada kak Ina.

And also berjaya menyiapkan lab manual untuk lab database oracle SQL plus yang Encik Zailani nak. Turut berjaya diselesaikan ialah PROFORMA dan LO untuk Software Project Management. Tobat malam ni balik dengan penuh keletihan dan tidoq tanpa sedar.. hahah.. Harap2 hari Rabu tak kantoi bangun lambat la coz kena jaga exam JAVA. huhu..

Esok nak pegi senamrobik. Sebelum pegi India kena pastikan badan sihat n tak lelah2 lagi. Saya juga dah mula proses detox. Tapi jadi lembik tak bermaya. So, saya buat selang sehari lah. Kang turun berat mendadak, pengsan plak. Dah ada sejarah low blood pressure.

Things to do in list : 1. Post buku Muqay n Ust Daud 2. Paper for MyEduSec 3. Paper for MySEC 4. Filed up those papers n letters yang bersiponggang dalam bilik. 5. Amik baju kat kak Gee n Kak Ma 6. Jaga exam 23,24,27 April. 7. Marking papers 8. Skema jawapan n pemarkahan.

Ok AMNI!!! Move up and let get bizieyy!!!!!

Carpal Tunnel Syndrome

Correct Postures

Here are some correct postures which should be used while using a computer to reduce stress and other ill effects.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Please take good care of your wrist while using the keyboard and mouse of your computer.

Long term repetitive action stress can lead to Carpal Tunnel.

You could end up going under a surgery that looks like this:

n i d o k i d o s

n i d o k i d o  s

n i d o k i d o s

Plz don't Ignore this mail...

Follow the simple exercises in this email

Carpal Tunnel Syndrome and Manual therapy
Exercises for relief from Carpal Tunnel Syndrome


While you are receiving treatment for Carpal Tunnel Syndrome regular exercise sessions can help your rapid recovery. We have included some photos and explanations of recommended exercises.
The following exercises may be prescribed by your healthcare provider in conjunction with Low Level Laser therapy. In the photos you will see below, the right wrist is the one being exercised. If your left wrist is affected, do the same exercises with the left hand.

When doing each of these exercises, the hand should be flexed until a sensation of stretching is felt in the arm. The position should be held for 10 to 15 seconds for each of 10 repetitions. Try to this set of exercises three times a day.
Exercises 1 and 2 flex and extend the hand and stretch the wrist. Bend the hand as shown in the photos and apply moderate pressure to it with the other hand.




n i d o k i d o sExercise 1 - Wrist Flexion Bend the hand being exercised backward (palm away from you ), as shown in the photos. With the fingers of the other hand, apply pressure.
(Click on photo for larger view)




n i d o k i d o s
n i d o k i d o sExercise 2 - Wrist Extension
Bend the hand being exercised forward ( palm toward you ), as shown in the photos. With the fingers of the other hand, apply pressure.

Exercises 3 and 4 are similar to 1 and 2 except that an object, such as a pad provides the resistance to the hand, instead of your other hand.



n i  d o k i d o sExercise 3 - Wrist Flexion against surface
With your arm held vertically, press your hand, palm down, on a firm surface, as shown in the photo..



n i d o k i d o sExercise 4 - Wrist Extension against surface
With your arm held vertically, press your hand, palm up, on a firm surface, as shown in the photo.



Exercises 5 and 6 involve the side to side range of motion of the hand.



n i d o k i d o sExercise 5 - (Radial Deviation)
Place your hand palm downward. Grasp the fingers of the hand to be exercised with your other hand (as shown in the photo) and twist the hand toward you. Keep the hand horizontal.



n i d o k i d o sExercise 6 - (Ulnar Deviation)
Place your hand palm downward. Grasp the fingers of the hand to be exercised with your other hand (as shown in the photo) and twist the hand away from you. Keep the hand horizontal.




p/s: This syndrome selalu dialami oleh org2 yang banyak guna pergelangan tangan, cam pekerja2 dan pelajar2 dalam bidang IT. Saya pon pernah mengalami symptom2 ni hingga menyebabkan rasa sakit yang amat sangat. Tapi Alhamdulillah dah hilang rasa tu. Saya pernah buat posting yang berkaitan dengan ni dalam tajuk Repetitive Strain Disorder Fibromyalgia.

Friday, April 18, 2008

Teringat Zaman Sekolah...

Tadi ada main2 email dengan kawan2 zaman sekolah rendah. Ada depa ceghita pasai kenangan2 zaman sekolah dulu. Cemana Cikgu Ku Amran bawak masuk bendang main selut time PJ, Udin kena jalan tunjuk perut sepanjang kelaih pasai tiru keja rumah, main zeropoint sampai koyak2 kain dan macam-macam lagi. Alhamdulillah, semua dah berjaya dalam bidang masing-masing dan kebanyakannya dah berumah dan bertangga.

Seghonok jugak dapat jumpa balik. Cadangnya reunion bulan 5 ni. ='( kalo betoi la, tak dan nak pi la coz time tu kat India. Tapi kalo depa nak wat time kendughi Mat Abang kat KL n kenduri Anis kat Kedah, takpa la. Nak wat cemana, tadak rezki.

Rasa2nya, sepanjang hidup ni, terlalu ramai sahabat yang dikenali. Insya ALLAH semoga ukhuwah itu berkekalan. Paling best Ali Azar, my relatives. Update teghuih kalau paih tengok bola kat stadium. Huhu.. Best la dia, oghang kuat Hijaukuning.com. Mat Lan pon sama gak kot. Sanggup pi Melaka haghi keja pasai nak tgk bola. Aku ni pasai tadak geng ja. Kalau ada geng, for sure Kedah lawan Terengganu, aku dulu pi Q depan stadium. Muahahah...

Dok ceghita2 pasai SKJ ni, teghingat pulak nak balik Kedah. Huhuhu... Tak pa Amni, sabaq sat no... Bulan depan dah nak balik dah. Haghap2 mak abah sehat la, buleh mai Tganu ni.. Amin..

Thursday, April 10, 2008

Saya Pernah Suka..

Saya pernah suka pada orang ini,



Howie D from BSB: Credit pix from BSB House

Howie D dari kumpulan Backstreet Boys. But it was the old days. Although I still love their song, I already have my own Howie D =P =">

Tuesday, April 08, 2008

Manusia Tu

Manusia tu tau cakap aje,
Pernah ke manusia tu cuba memahami?

Manusia tu main tibai aje,
Pernah ke dia turut kena sama?

Kadang-kadang manusia tu suka orang jadi susah,
Sebab bila orang susah dia boleh pijak orang lain.

Hai, manusia tu kedekut ilmunya,
Tapi bila orang lain lebih mukanya mula mencuka.

Manusia tu reti ke makna hidup bersama, kongsi segala?
Manusia tu buang sampah merata-rata, ingat bumi ni dia punya?

Manusia tu buat kerek pula,
Yela, solat-solat juga, mulut takabur tu tak kurang pula.

Apa yang penting harapnya manusia tu sedar diri la,
Dalam dunia ni bukan dia sorang aja,
Bumi kita share sama-sama,
Dahla, buang semua kecik hati, berlagak tak tentu hala,
Jom kita maju sama-sama.

Semakin

Yes, it's my life that i'm talking about..
Getting worse and worse....
Getting deep and deep...
Getting miserable and twisted...

It's my life that i'm talking about...
ALLAH, please show me your path...

Friday, April 04, 2008

A Shoulder To Cry On - Tommy Page

Life is full of lots of up and downs,

And the distance feels further when you're headed for the ground,
And there is nothing more painful than to let you're feelings take
you down,
It's so hard to know the way you feel inside,
When there's many thoughts and feelings that you hide,
But you might feel better if you let me walk with you
by your side,

And when you need a shoulder to cry on,
When you need a friend to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone, cause I'll be there,
I'll be your shoulder to cry on,
I'll be there,
I'll be a friend to rely on,
When the whole world is gone,
you won't be alone, cause I'll be there.

All of the times when everything is wrong
And you're feeling like
There's no use going on
You can't give it up
I hope you work it out and carry on
Side by side,
With you till the end
I'll always be the one to firmly hold your hand
no matter what is said or done
our love will always continue on

Everyone needs a shoulder to cry on
everyone needs a friend to rely on
When the whole world is gone
you won't be alone cause I'll be there
I'll be your shoulder to cry on
I'll be there
I'll be the one you rely on
when the whole world's gone
you won't be alone
cause I'll be there!

And when the whole world is gone
You'll always have my shoulder to cry on....

Resah, Resah

SUBHANALLAH!!
Gambar diambil di suatu senja di belakang UMT, di mengabang.



ALLAH YA ALLAH.... Nape resah sangat hati ni. Seorang yang rapat menegur tingkah laku yang agak terlepas laku semenjak dua ini.. Terima kasih... Saya sayang awak..

Hilang siqah. Tapi memang tak penah siqah pown!! Insya ALLAH akan cuba berubah, tambah2 dah menjadi guru dan pembimbing, pendidik ni.. Harap2 tak ada anak2 murid yang mengikut jejak songsang gurunya ini..

ALLAH, ampunkan aku ALLAH...

ILAHI ANTA MAQSUDI WA RIDHAKA MATHLUBI. WAGHFIRLI KULLI ZANBI WA LI WALIDAYYA.

Tu lah cabaran hari ini kan? Cuba mengekalkan identiti diri dalam arus hedonism. Kadang2 kita hanyut, tapi bila ditegur, wajib bagi kita untuk mengubah dan memperbaiki diri. Dalam tak sedar ada orang memerhatikan. Dalam tak sedar, kita menjadi cerminan.

ALLAHUMMA INNAKA 'AFUWWUN KARIIMUN, TUHIBBUL 'AFWA, FA'FU 'ANNA, BI RAHMATIKA, YAA ARHAMAR RAHIMIIN..

Thursday, April 03, 2008

I LOVE DEMI AND DEBAT SO MUCH!!

video

We sharing, caring and loving each other...

Tuesday, April 01, 2008

Thanx My Students....













Banyaknye dapat hadiah Sabtu lepas. Ni gambar-gambar yang saya snap. Harap-harap tak ada yang tertinggal. Takut kecik hati pulak.
Anyway, thanks korang...

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP